top of page
20190707_092808.jpg
69436_536207473074590_928390347_n.jpg
IMG-0291.jpg
IMG-0273.jpg
IMG-0297.jpg
IMG-0252.jpg

Historie

Zoals verteld door Hans van Egmond, de eerste voorzitter van de KSN;

​

“De club is eigenlijk uit nood geboren....


Eind zeventiger jaren kwam het windsurfen in opmars. Er werd toen gevaren met van die enorme planken welke later "deuren" genoemd werden. Het windsurfen werd door mijn vrienden en door mij hoofdzakelijk beoefend op het Oosterduinse meer in Noordwijkerhout, wat wij toen het Comomeer noemden. Wij trokken daar met hele gezinnen naar toe. 


Langzaam maar zeker waren er heel moedigen die het aandurfden op zee in de branding te gaan surfen. En dat werden er steeds meer.


Iedereen zocht gewoon een plekje ergens langs het strand, tussen de badgasten, om te gaan surfen.
Dat liep een beetje uit de hand omdat het surfen en het aanlanden  tussen de zwemmers plaatsvond. Het werd gewoon een heel gevaarlijke situatie. Er dreigden aanvaringen tussen surfboards en zwemmers.


Ruud Dessing en ik waren fanatieke surfers. Maar wij zaten beiden ook in het toenmalige CDA bestuur. Via inside-information hoorden wij dat er een overleg ging komen tussen de Burgemeester en de Commissaris van Politie over dat gevaarlijke windsurfen. En we hoorden dat zij voornemens waren het windsurfen in de branding, tussen de zwemmers door, te gaan verbieden.
Dat mocht niet gebeuren!


Ruud en ik besloten toen in te breken in het overleg tussen Burgemeester Bonnike en Commissaris Basten met het bluf-argument dat wij een surfclub in oprichting waren, en we daarom beslist over dat onderwerp beslist mee wilden praten.


We werden welwillend aangehoord en we vertelden dat wij met een voorstel wilden komen waarbij we, net als bij de zeilvereniging, een vaste start- en aanlandplaats zouden willen hebben. 
Dat voorstel werd geaccepteerd en er werd ons gevraagd met voorstellen en concrete maatregelen te komen.


Maar toen moesten we ineens wel een surfclub oprichten!

​

We hebben toen via De Zeekant en De Noordwijker een uitnodiging laten uitgaan waarin we alle windsurfers uit Noordwijk en omgeving opriepen om met ons mee te praten over de oprichting van een Surfclub. Die eerste bijeenkomst had plaats in het toenmalige verenigingscentrum De Kuip in Noordwijk Binnen.


Op deze eerste avond kwamen gelijk zo'n 80 mensen af. Die avond is het voorstel omarmd om een nieuwe Surfclub te starten en is gelijk een bestuur samengesteld.
De voorzitter werd ik, en daarnaast werd Grada van Exter de eerste (top)-secretaris, Koos Samsom penningmeester met als bestuursleden Ruud Dessing,  Rutger van Oosten, Paul Tordoir, Jantje van der Heijden, Paul Herben en John van Exter. En bijna alle aanwezigen in de zaal werden gelijk lid.

 

Een prima begin dus....


Ons eerste werk was een start- en aanlandplaats te vinden. Ons oog viel op het Zuiderbad, dat totaal vervallen was! Wij vroegen de Gemeente en het Waterschap Rijnland om dat te mogen opknappen, een beetje, omdat we nog weinig middelen hadden. En we gingen op zoek naar een sponsor voor een rubberen reddingsboot waarmee we konden surveilleren en eventuele surfers in nood konden redden. Al snel kwamen we terecht bij de gebroeders Passchier, van Passchier Touw, die naast de handel in touw een voorzichtige handel in windsurfboards waren begonnen.
Zij waren gelijk heel enthousiast en werden de eerste jaren een van onze beste sponsors. Door hun aangeboden boot en vele extra bijdragen konden we al snel groeien!! Zij zijn onmisbaar voor de opstart van de KSN geweest.


Ook werden gelijk veiligheidsmaatregelen genomen om aan de eisen van de Gemeente te voldoen.
Het starten en aanlanden gebeurde binnen een aangegeven gebied bij het Zuiderbad. Iedereen moest een oranje zwemvest met een rugnummer dragen waardoor iedereen herkenbaar was. Ikzelf had als voorzitter nr 01, Ruud Dessing natuurlijk 02 en Grada kreeg 03. En daar waren we toen heel trots op, haha....


Verder werden elke twee weken windsurfwedstrijden gehouden waarbij Dickie van der Spek en Fred Dijsselbloem onze eerste clubkampioenen waren.


En we zochten veel publiciteit om de KSN, zoals die toen gedoopt was, heel veel publiciteit om de club goed te promoten en uit te bouwen. Barteld de Jong was onze club-fotograaf, hij was altijd aanwezig om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij moet wel een enorm KSN- archief hebben. Lou Buijze van De Zeekant en Chris Verhagen van De Noordwijker waren zo aardig om elke week een door ons aangedragen verhaal over de KSN in hun weekblad te plaatsen.
Na een aantal jaren opbouwen stond de KSN goed op zijn poten en hebben Ruud Dessing en ik het bestuur overgedragen aan surf-enthousiastelingen die veel meer tijd hadden.
We werden toen tot onze grote verrassing, als initiatiefnemers, beiden tot erelid van de KSN benoemd. Een titel waarop wij allebei nog steeds bijzonder trots zijn. Temeer omdat we zien dat de KSN door het goede werk van onze opvolgers is uitgegroeid tot een mooie serieuze club die  een heel vaste plaats in het Noordwijkse verenigingsleven heeft ingenomen! Daarnaast werd ook de beker die gewonnen kon worden bij de klassieker-race de DE-cup genoemd, de Dessing van Egmond- Cup.”


Ik wens de KSN nog een grootse en voordewindse toekomst!

 

Hans van Egmond,

​


Zoals je kunt lezen is er heel wat gemoeid geweest met het ontstaan van de Kustsurfvereniging Noordwijk. In de jaren daarna hebben er nog vele mooie evenementen, wedstrijden, wind-dagen en initiatieven plaatsgevonden waaronder; meerdere jubilea, de ‘Surfse’ (het inmiddels ter zielen gegane clubmagazine), het Kiteboard Open (ook wel KBO genoemd), Europese wedstrijden, NK Supmasters, de Sunday Sessions, etc. 


De jaren zijn voorbij gevlogen en je zou bijna vergeten dat we nu na al die tijd inmiddels al in het vierde clubhuis zijn ingetrokken, waarmee er voor de komende decennia een vaste plek is gecreëerd om met zijn allen nog vele jaren plezier te hebben op- en rond het water.  
 

IMG-0274.jpg
IMG-0263_edited.jpg
70205080_2862036697158311_85262829576299
69513828_2870170343011613_55668044277145
IMG-0258.jpg
bottom of page